1.variáció:
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg zöldbab ,30 dkg puha fűszeres kolbász ,2 tojás,2 dl tejföl ,8 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma , zsemlemorzsa , diónyi vaj ,bors , só
Az előkészített zöldbabot enyhén sós vízben - hozzáadva a fokhagymát - főzd félpuhára, majd szűrőn csepegtesd le. Vajazz ki egy tűzálló tálat, hintsd meg egy kevés zsemlemorzsával, s ebben terítsd el a fekarikázott kolbásszal elkevert babot. Ezt borítsd be a két keményre főzött tojásból vágott karikákkal, sózd, borsozd. A tejfölt jól keverd össze a reszelt sajttal, egy kis sóval és az olajjal, majd locsold meg vele a tálat. Előmelegített sütőben előbb mérsékelt tűzön (alufóliával lefedve) párold puhára a babot, majd erős tűzön (fólia nélkül) süsd, míg a teteje meg nem pirul.
2.variáció:
30 dkg zöldhüvelyű bab, · 30 dkg paradicsom,· 1 fej hagyma,· 10 dkg trappista sajt, · 2 dl tejföl, · 3 dkg zsemlemorzsa, · 5 dkg vaj, · kakukkfű,· bazsalikom, · petrezselyem, · só
A megtisztított, egészben hagyott zöldhüvelyű babot sós gőzben megpároljuk. Lecsöpögtetjük, felét tűzálló tálba lerakjuk. Kiralkjuk a karikára vágott paradicsom felével, majd megismételjük a rétegzést. A rétegek közé felaprított kakukkfüvet, bazsalikomot, petrezselymet és vajdarabkákat szórunk. A reszelt sajtot elkeverjük a tejfölben és a tetejére kenjük. Megszórjuk zsemlemorzsával, majd forró sütőben 25-30 percig sütjük.
3.variáció:
50 dkg darált sertéshús(helyettesíthető sonkával,párizsival), 1 fej vöröshagyma,2 gerezd fokhagyma,80 dkg zöldbab, 4 paradicsom,10 dkg reszelt sajt, 5 dkg margarin+a tálhoz, 1 csipett száritott majoránna, 3 dl tejföl, 2 tojás, só, őrölt bors
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk,illetve összezúzzuk.A paradicsomot megmossuk,karikákra szeleteljük. A zöldbabot sós vízben puhára főzzük,majd leszűrjük.A margarint serpenyőben felforrósítjuk, beletesszük a hagymákat,darát húst,sóval,borssal izesítjük,majorannával fűszerezzük és megpároljuk. Tűzálló tálat vékonyan kivajazunk,szétterítjük benne az előkészített zöldbab felét.Erre rákanalazzuk a húst(sonkát v.párizsit) majd befedjük a zöldbab másik felével. A tejfölt simára keverjük a kissé felvert tojásokkal,meglocsoljuk vele a zöldbabot,rárakjuk a karikákra vágott paradicsomot,megszórjuk reszelt sajttal és kb.30 perc alatt készre sütjük.
Utolsó kommentek