Hozzávalók (4 személyre):
- 25 dkg liszt
- 25 dkg burgonya
- 1 kávéskanál só
- 2 evőkanál étolaj
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 5 db virsli
- 1 liter olaj a sütéshez
- 1 evőkanál cukor
- tálaláshoz tejföl,fokhagyma
A krumplit körömkefével, folyóvíz alatt megmossuk, majd nagy lábasban, annyi vízze tesszük fel főni amennyi ellepi. Meghámozzuk, melegen összetörjük (krumplinyomóval), hagyjuk kihűlni. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, az alapanyagokhoz adjuk és közepes keménységű tésztát dagasztunk, a legvégén adjuk hozzá a 2 evőkanál étolajat, azzal még egy kicsit átdolgozzuk, a tésztát letakarjuk és hagyjuk, amíg megkel (kb. félóra). Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, még egyszer átgyúrjuk és kinyújtjuk, kocka nagyságúra felvágjuk (kb. ebből az adagból 20-22 virslis lángos jön ki), majd a virslit negyedeljük: egyszer középen kettévágjuk, majd a felet is még hosszában elvágjuk és úgy tesszük rá a tésztára, majd feltekerjük a tésztával. Olajat forrósítunk és a lángosokat szép pirosra sütjük. Vigyázzunk, hogy (azért) a közepe is átsüljön! Tálaláskor tejfölt és fokhagymát is tehetünk mellé.
Utolsó kommentek