Hozzávalók ( egy rúdhoz ):
Tészta:
20 dkg liszt
7 dkg vaj/margarin
1 evőkanál zsír
1 tojássárgája
1 evőkanál porcukor
1 kávéskanál só
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
1 dl tej
Töltelék:
10 dkg dió darálva
1 ek cukor
1 dl tej (és még egy kicsi, ha túl kemény lenne az állaga)
1 csomag vaníliás cukor
0,5 dl rum
5 dkg mazsola
Az élesztőt a langyos tejben egy mokkás kanál kristálycukorral felfuttatjuk.A lisztet a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, hozzákeverjük a porcukrot, aztán hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgákat, sót, tejfölt és az egészet összegyúrjuk. (ha nem áll össze, egy kis tejfölt adunk még hozzá). A tésztából négy gombócot formázunk és betesszük a hűtőbe 15-20 percre.
Egy tepsit kivajazunk/zsírozunk.Nyújtódeszkán az egyes gombócokból nagy téglalapokat nyújtunk, rásimítjuk a tölteléket - nem túl vastagon!
Feltekerjük, de nem túl szorosan, nehogy aztán kirepedjen sülés közben. A rudak két végé benyomkodjuk, tepsire helyezzük és még fél órát kelni hagyjuk. Aztán alaposan lekenjük tojássárgájával, megszúrkáljuk több helyen.
Dióhoz keverünk porcukrot kb. 1 evőkanállal.Felforraljuk a 1,5 dl tejet, amibe beletesszük a kb 2 ek cukrot, mert így nem tapad le a tej az edény aljára. A forró cukros tej ráöntjük a dióra. A diónál vigyázni kell, hogy ne legyen túl lágy, ha összekeverem a tejjel, mert még jön bele egy kis rum is, és az is hígitja, a túl híg töltelék pedig azért nem jó, mert hozzájárulhat a bejgli kirepedéséhez. A dióhoz hozzákeverjük a vaníliás cukrot, kb 1-2 ek rumot és beletesszük a beáztatott mazsola felét (a levét azt nem) Ha nem elég édes, még egy kis porcukrot is tehetünk hozzá. Hagyjuk kihűlni.
Utolsó kommentek