Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Közösségek

Video

Szavazás

Kategóriák

Utolsó kommentek

Diós Bejgli

2009.12.21. 10:30 janeee

Hozzávalók ( egy rúdhoz ):

Tészta:

20 dkg liszt
7 dkg vaj/margarin
1 evőkanál zsír
1 tojássárgája
1 evőkanál porcukor
1 kávéskanál só
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
1 dl tej

Töltelék:

10 dkg dió  darálva
1 ek cukor
1 dl tej (és még egy kicsi, ha túl kemény lenne az állaga)
1 csomag vaníliás cukor
0,5 dl rum
5 dkg mazsola

Az élesztőt a langyos tejben egy mokkás kanál kristálycukorral felfuttatjuk.A lisztet a vajjal és a zsírral elmorzsoljuk, hozzákeverjük a porcukrot, aztán hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgákat, sót, tejfölt és az egészet összegyúrjuk. (ha nem áll össze, egy kis tejfölt adunk még hozzá).  A tésztából négy gombócot formázunk és betesszük a hűtőbe 15-20 percre. 
Egy tepsit kivajazunk/zsírozunk.Nyújtódeszkán az egyes gombócokból nagy téglalapokat nyújtunk, rásimítjuk a tölteléket - nem túl vastagon! 
Feltekerjük, de nem túl szorosan, nehogy aztán kirepedjen sülés közben. A rudak két végé benyomkodjuk, tepsire helyezzük és még fél órát kelni hagyjuk. Aztán alaposan lekenjük tojássárgájával, megszúrkáljuk több helyen.

Dióhoz keverünk porcukrot kb. 1 evőkanállal.Felforraljuk a 1,5 dl tejet, amibe beletesszük a kb 2 ek cukrot, mert így nem tapad le a tej az edény aljára. A forró cukros tej  ráöntjük a dióra. A diónál vigyázni kell, hogy ne legyen túl lágy, ha összekeverem a tejjel, mert még jön bele egy kis rum is, és az is hígitja, a túl híg töltelék pedig azért nem jó, mert hozzájárulhat a bejgli kirepedéséhez. A dióhoz hozzákeverjük a vaníliás cukrot, kb 1-2 ek rumot és beletesszük a beáztatott mazsola felét (a levét azt nem) Ha nem elég édes, még egy kis porcukrot is tehetünk hozzá. Hagyjuk kihűlni.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony dió desszert bejgli

A bejegyzés trackback címe:

https://mindmegettem.blog.hu/api/trackback/id/tr901612616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása