Naptár

augusztus 2016
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Közösségek

Video

Szavazás

Kategóriák

Utolsó kommentek

Farsangi fánk

2011.03.02. 14:30 janeee

Hozzávalók (4 személyre)

 • 20 dkg liszt • 1 dl tej • 2 dkg élesztő • 5 dkg porcukor • 2 dkg vaj • 2 db tojássárgája • 20 dkg házi baracklekvár • olaj a sütéshez


Langyos tejbe rakjunk 3 dkg porcukrot és morzsoljuk bele az élesztőt, majd 10-15 percig pihenni hagyjuk, hogy felfusson. Jól keverjük össze az élesztős tejet, a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a lisztet, majd nyújtódeszkára öntsük, és addig gyúrjuk, míg egy teljesen sima tésztát nem kapunk. A tésztából formáljunk egy cipót, tegyük tálba, és meleg helyen kelesszük duplájára. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán egyujjnyi vastagságra nyújtsuk ki, majd szaggassuk ki a fánkokat fánkkiszúróval, ha nincs, megfelel egy 6 cm átmérőjű bögre vagy pohár is. A fánkok közepét ujjunkkal nyomkodjuk be, azután forró olajban szép barnára süssük ki mind a két oldalát. A kész fánkokról az olajat szalvétával felitatjuk. A baracklekvárt a fánk közepébe rakjuk, majd megszórjuk porcukorral.

Szólj hozzá!

Címkék: farsang fánk sütemény sárgabarack desszert lekvár

Tejszínes fokhagymamártás

2010.11.07. 08:57 janeee

 

Hozzávalók:
·                            1 fej fokhagyma
·                            1 evőkanál liszt
·                            2 dl víz
·                            2 dl tejszín
·                           
·                            fehérbors
·                            petrezselyem
·                            olívaolaj
Elkészítés:
A megtisztított, összezúzott fokhagymát az olívaolajon 1-2 perc alatt megfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, kis ideig kevergetve ezzel is pirítjuk. Felengedjük a vízzel, majd hozzáadjuk a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, 10 perc alatt jól összefőzzük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet.

Szólj hozzá!

Címkék: mártás

Gesztenyével töltött pulykamell karácsonyra tejszínes fokhagyma mártással

2010.11.07. 08:55 janeee

Hozzávalók:

60 dkg pulykamell filé, 15 dkg natúr gesztenyemassza, 15 dkg darált pulykamell, 5 dkg mazsola, fél zsemle, 1 tojás, rum, só, vegeta.

A pulykamellet szétterítjük, és téglalap alakura vágjuk, a gesztenyemasszát összegyúrjuk a darált pulykamellel, a tejbe áztatott és kinyomkodott zsemlével, a tojással és a rumba áztatott mazsolával. A kiterített, besózott mellfilére kenjük és összetekerjük. Alufóliára tesszük, és szorosan becsomagoljuk. Vegetával ízesített vízben kifőzzük. Pár perc pihentetés után szeleteljük fel, tejszínes fokhagymamártással, burgonyapürével és párolt gyümölcsökkel körítve tálaljuk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: burgonya karácsony hús pulyka gesztenye marhahús mártás szárnyas sertés darálthús csirkehús

Gesztenyével töltött pulykamell fehérboros almamártással

2010.11.07. 08:52 janeee

 

HOZZÁVALÓK:
70 dkg pulykamell filé
só, ôrölt bors
25 dkg natúr gesztenyemassza
15 dkg sült, hámozott gesztenye
1 db pritamin paprika
1 db tojás
kevés zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
fél dl konyak
2 db nagyobb piros alma
1 dl száraz fehérbor
3 dl GLOBUS majonéz
4 adag zöldséges párolt rizs
 
A pulykamell filét vastagabb szeletekre vágjuk, majd vékonyra klopfoljuk
és sóval, borssal fűszerezzük. A töltelékhez a gesztenyemasszát keverôedénybe
tesszük, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vagdalt gesztenyét, az
aprított pritamin paprikát, a tojást, kevés zsemlemorzsát és a felaprított
petrezselymet. Sóval, borssal és a konyakkal ízesítjük. A tölteléket a húsra
kenjük, szorosan feltekerjük, alufóliába göngyöljük, majd a szaloncukorhoz
hasonlóan elcsavarjuk a végeit. Olajozott tepsibe fektetjük, és 200°C-os
sütôben 35-40 percig sütjük. Közben a mártáshoz a héjas almákat kimagozzuk
és vékonyra szeljük, majd a felforralt fehérborba tesszük. Átkeverjük,
lehúzzuk a tűzrôl és kihűtjük. Ezután lazán belekeverjük a majonézt, és egy
kevés aprított petrezselymet. Tálaláskor a zöldséges rizst tányérra formázzuk,
melléöntjük a fehérboros almamártást, és ráfektetjük a felszeletelt,
töltött pulykamellet.

Szólj hozzá!

Címkék: alma gyümölcs karácsony bor hús paprika pulyka gesztenye marhahús mártás szárnyas sertés rizs

Narancsos sertéskaraj

2010.11.07. 08:48 janeee

 

  • 4 db sertéskaraj
  • 2 narancs
  • 3 újhagyma
  • 1 ek vaj
  • 1 ek olaj
  • 1,25 dl tyúkhús alaplé
  • 2 ek ketchup
  • bors
  • A karajszeleteket kissé kiklopfoljuk, sóval, borssal ízesítjük.
  • A narancsok héját finomra reszeljük, majd mindkét narancsról lehámozzuk a fehér hártyás részt. Karikákra vágjuk és kiszedjük belőle a magokat.
  • Az újhagymát durvára vágjuk.
  • A tyúkhús alaplevet a ketchuppal elkeverjük.
  • A vajat és az olajat felhevítjük. A karaj mindkét oldalát átsütjük, tálba tesszük és letakarva melegen tartjuk.
  • A hagymát a visszamaradt zsiradékban megfonnyasztjuk. Ráöntjük a tyúkhús alaplevet, állandó keverés mellett felforraljuk. Beletesszük a narancskarikákat, sóval, borssal ízesítjük.
  • A karajszeletekre öntjük a szószt, majd megszórjuk reszelt narancshéjjal.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony hús pulyka narancs marhahús szárnyas sertés

Sonkával - sajttal töltött pulyka- vagy csirkemell

2010.11.07. 08:46 janeee

 

Hozzávalók 6 - 8 személyre:
·                            8 db filézett csirkemell (ez egyenlõ  4 db csontos csirkemellel), vagy pulykamell,
·                            8 szelet vékony gépsonka,
·                            8 szelet vékony trappista sajt, (lehet reszelt is),
·                            só ízlés szerint,
·                            tojás, liszt, zsemlemorzsa
Elkészítés:


1. A hússzeleteket gyengéden kikloppfoljuk, majd besózzuk
2. 15 perc állás után a szeleteket megtöltjük, azaz a szeletekre ráterítünk l szelet gépsonkát + l szelet sajtot, majd óvatosan feltekerjük
3. A feltekert göngyölegeket lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatva bõ forró olajban, közepes hõmérsékleten kisütjük. Nem kell félni, nem esik szét és nem folyik ki a sajt sem! Javaslat: sütésnél a göngyöleget úgy tegyük az olajba, hogy a hús széle alulra kerüljön, esetleg a biztonság kedvéért hústûvel vagy fogpiszkálóval megtûzzük!

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony hús pulyka sonka sajt marhahús szárnyas sertés

Töltött káposzta

2010.11.07. 08:44 janeee

 

Hozzávalók:
·                            2 fej nagyobb savanyú káposzta
·                            1 kg darált hús ( vegyesen disznó és borjú )
·                            3 evõkanál rizs
·                            1 közepes fej Vöröshagyma, pirospaprika, 3-4 gerezd fokhagyma
·                            1 tojás
·                            só, bors
Elkészítés:

A káposztát leveleire szedem, a vastag ereket levágom, hogy könnyebben tudjam majd összegöngyölni, és amíg a húst elkészítem, addig hideg vízben áztatom. A darált húshoz hozzáadom a tojást, a rizset, ízlés szerint sót, borsot. Ekkor a káposztaleveleket kicsavarom, megtöltöm a darálthússal, egy kápszatelevélbe kb. 1 jó evõkanál darálthúst teszek, utána szorosan feltekerem, a két végét benyomkodom. A töltelékeket szorosan egymás mellé teszem a lábosba ( akkor az igazi, ha cserépfazékban fõzzük ). A megmaradt káposztalevelet vékonyan összevágom és a töltelékek tetejére szórom. Addig kell fõzni, amíg a hús elkészül. Tálaláskor tejfölt teszünk rá.

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony hús pulyka marhahús szárnyas sertés káposzta rizs töltött darálthús

Bazsalikomos krumplipüré

2010.11.07. 08:42 janeee

 

Hozzávalók 4 személyre:
·                            75 dkg burgonya
·                            2 csokor bazsalikom
·                            1,5 dl tej
·                            1 dl tejszín
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, összevágjuk, és sós vízben kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Közben a bazsalikomot leöblítjük, szárazra rázzuk, leveleit lecsipkedjük, és apróra vágjuk. A tej felébe beleszórjuk a bazsalikomot, és bormixerrel péppé keverjük. A krumplit leszűrjük, azonnal áttörjük. A maradék tejet és a tejszínt felforraljuk, és belekeverjük a pürébe. Végül beledolgozzuk a bazsalikompürét, sóval, borssal ízesítjük.

Szólj hozzá!

Címkék: burgonya köret bazsalikom

Tangó szelet

2010.11.07. 08:40 janeee

 

Hozzávalók:
·                            30 dkg liszt
·                            40 dkg porcukor
·                            25 dkg sütőmargarin
·                            1 tojás
·                            1 evőkanál kakaó
·                            1 csomag sütőpor
·                            1 csomag vaníliás cukor
·                            1,1 l tej
·                            3 csomag vaniliás puding
·                            1 csomag kerek piskótatallér
Elkészítés:
A tésztához 30 dkg lisztet, 20 dkg porcukrot, 5 dkg margarint, 1 tojást, 1 evőkanál kakaót, 1 csomag sütőport 1 dl tejjel összegyúrunk, és két lapot sütünk a nagytepsi hátán. A tészta valóban ragacsos de ezt a tepsi hátán csak szét kell kenni. Nem lehet nyújtani!!!!

A krémhez 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral jó habosra kikeverünk. 1 l tejben 3 csomag vaníliás pudingot felfőzünk. Ha a puding kihűlt, hozzáadjuk a margarinnal kikevert porcukrot.

A krém felét a két lap közé kenjük, a másik felét pedig a tetejére.  A felső krémre szép sorjában kerek piskótatallérokat rakunk. Ezek tetejét megcsurgatjuk olvasztott csokoládéval. Hűtőbe tesszük, és kb. 2 óra múlva gyönyörű kis kockákat vágunk belőle.

Szólj hozzá!

Címkék: sütemény desszert vanilía

Tojásos-sonkás tészta

2010.09.26. 08:04 janeee

Hozzávalók:

·                            25 dkg rövidmetélt
·                            25-30 dkg sonka vagy darabolt füstölt bacon
·                            6-7 tojás
·                            olaj
·                           
 
Elkészítés:
Lobogó sós vízben megfőzöm a tésztát. Mikor kész (kb. 8 perc), leszűröm, és a szűrőben félreteszem. Lehet rá kevés olajat önteni, hogy ne ragadjon túlságosan össze.

A tészta lábosában lepirítom az apró kockára vágott sonkát (tehetek alá olajat). A tojásokat közben egy tányérban felverem. A tojásokat nem kell megsózni, mivel a sonka elég sós. Mikor a sonka megsült (nem kell ropogósra sütni), ráöntöm a tojást, és csak félig sütöm meg. Majd ráöntöm a tésztát, és kevergetem, míg a tojás rendesen megsül (ha félig sütöm meg a tojást, és úgy keverem össze a tésztával, akkor jobban eloszlik a tojás, jobban rátapad a tésztára sülés közben).

Szólj hozzá!

Címkék: tojás hús sonka tészta